Vandaag licht ik in HLN

mijn project voor

Defensie - La Défense - Belgian Defence

toe :

Meer dan 10.000 vacatures voor alle mogelijke profielen

Betere werkomstandigheden voor het personeel

Het statuut van de reserve moderniseren richting 'deeltijds militair' zijn

10.000 mannen en vrouwen wil defensieminister Ludivine Dedonder de komende jaren overtuigen, met een hoger loon en de mogelijkheid om deeltijds te werken. Een beginnende zelfstandige kan perfect twee dagen per week bij defensie werken, zegt de minister.

Zij verontschuldigd zich omdat het interview in het Frans moet gebeuren. Vroeger sprak ze redelijk goed Nederlands, maar doordat ze het langere tijd niet meer heeft moeten spreken, is ze wat van haar vocabulaire kwijt. Ze vraagt nog even geduld, want ze is volop bezig haar Nederlands bij te schaven.

Ludivine Dedonder is 43 jaar. Voor het eerst heeft Defensie een vrouwelijke minister en het mag gezegd, ze is een knappe blondine. In de Kamer zat ze nog maar één jaar, maar de ex-journaliste heeft wel al 13 jaar op haar teller als schepen in Doornik, aan de zijde van haar partner en burgemeester Paul-Olivier ‘Polo’ Delannois. Ze noemen hem ‘Le sherrif’. Maar ook Dedonder is geen softie. Paul Magnette weet dit maar al te goed.

Toch waren er frustraties over haar aanstelling. Defensiespecialisten binnen de PS, zoals ex-defensieminister en huidig Kamerlid André Flahaut, voelden zich gepasseerd. Dedonder begrijpt hun teleurstelling maar ze merkt hiervan niets in hun samenwerking. Ze zijn complementair. Dedonder is afgestudeerd als handelsingenieur. Ze zegt dit er terloops maar bij om aan te tonen dat ze wel degelijk een diploma heeft. Normaal doet ze dit niet want je moet je bewijzen door wat je doet en niet door een diploma. Helaas als mensen beginnen te twijfelen, moet je dat wel eens vermelden.

Zij trad in een mannenbastion, maar toch was ze aangenaam verrast. Zij heeft veel hoopvolle berichten ontvangen van het personeel en ook met de legertop werkt zij goed samen. Daar wil men ook vooruit en moderniseren. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in materiaal (maar terloops gezegd is deze factuur nu wel voor Dedonder, terwijl de beslissing viel onder een N-VA minister) maar voor het personeel is er niet veel gebeurd. Dat is nu de prioriteit, want het Belgisch leger kampt met een grote uitstroom. Deels omwille van pensioen, maar er zijn ook veel mensen die rond de leeftijd van 35 jaar stoppen, omdat ze bijvoorbeeld een gezin willen stichten of dichter bij huis willen werken. Die moeten aan boord gehouden worden door de werk-privébalans te verbeteren, door bijvoorbeeld meer telewerk mogelijk te maken.

Ludivine Dedonder wil 10.000 nieuwe aanwervingen realiseren, wetende dat ook de politie al jaren niet genoeg volk vindt. Toch moeten de aanwervingen er komen als we een effectieve defensie willen. Dat zijn niet allemaal militairen. Dedonder wil ook veel meer burgerpersoneel aantrekken. Vandaag is maar 5% van het personeel binnen defensie burgerpersoneel. In onze buurlanden is dit meer dan 20%. Nochtans zijn er veel functies waar je hen toegang toe zou kunnen geven. Dat moet allemaal veel soepeler, net om de verschillende profielen aan te trekken die het leger nodig heeft. Dat zijn bovendien zowel mensen mét een diploma als zonder. Het leger moet ook een sociale ladder kunnen bieden en jongeren opleiden. Mensen die vandaag werkloos zijn, mogen niet denken dat ze niet aan de criteria voldoen. Iemand die van koken houdt, bijvoorbeeld, staat er vandaag niet bij stil dat hij of zij – Dedonder wil ook meer vrouwen aantrekken – een job bij defensie kan vinden. Hetzelfde geldt voor techniekers en ‘geeks’. Het leger gaat daarvoor intensiever samenwerken met instanties als de VDAB.

Haar wordt de vraag gesteld of ons land op termijn geen keuzes moet maken in plaats van te investeren in zowel land-, een zee-, een lucht- als een medisch component? Dedonder antwoordt dat het Belgisch leger al vrij gespecialiseerd is vergeleken met andere landen in de EU. Onze marine heeft bijvoorbeeld geen duikboten, maar is gespecialiseerd in ontmijnen, omdat de Noordzee vol mijnen ligt. Als een vrachtschip zinkt door zo’n mijn uit de Tweede Wereldoorlog, dan kunnen de vaarroutes naar Zeebrugge en Antwerpen geblokkeerd worden. We hebben dat dus nodig. Onze luchtmacht specialiseert zich in observatie, bewaking van het luchtruim en precisieaanvallen. Zo heeft elke component zijn specialisatie en op termijn komt er ook nog één rond cyberveiligheid.

Dedonder ziet ook ‘halftijdse militairen’ als deel van een oplossing voor het personeelsprobleem. Momenteel is er al medisch personeel dat deels voor defensie en deels in een ziekenhuis werkt, maar dat wil Dedonder opentrekken. Het leger heeft nieuw talent nodig, maar zo’n deeltijdse job kan mensen ook meer zekerheid geven als ze bijvoorbeeld een eigen zaak willen opstarten. Op zo’n moment neem je veel risico, maar als je twee of drie dagen bij defensie werkt, heb je voor een deel wel een vast inkomen. Je kan dus perfect een garage of een praktijk als dierenarts openen en intussen nog bij defensie werken.

Een groot probleem blijft wel de verloning. Een politieagent heeft per maand gemiddeld 300 euro meer dan een militair. Dedonder zegt dat dit één van de redenen is waarom jonge dertigers het leger verlaten. Daar wil ze zeker iets aan doen, maar er moet wel een globale visie zijn. Dedonder weet dat er voor haar aantreden al vergevorderde discussies waren over enkele sociale voordelen, zoals maaltijdcheques. Maar persoonlijk wil Dedonder liever de lonen verhogen omdat mensen dan ook meer pensioen opbouwen. Maar ze begrijpt ook wel dat sommigen sneller nood hebben aan iets waarmee ze makkelijker het einde van de maand halen. Er wordt bekeken hoe het beschikbare budget zo goed mogelijk kan verdeeld worden en er zullen keuzes moeten gemaakt worden. Zij veronderstelt dat het een mix zal zijn tussen een loonsverhoging en sociale voordelen. In ieder geval zal het personeel niet meer op het einde komen zoals de voorbije jaren. Nu komt het personeel eerst.

Als schepen heeft Dedonder het altijd gedaan met de middelen die ze had. Je moet keuzes maken. Ze denkt dan ook dat ze er zal komen met het huidige budget en dat ze niets extra zal moeten vragen.

Er is momenteel een grote uitstroom van militairen die op rust gaan. Daarom de vraag of Dedonder het gerechtvaardigd vindt dat een militair vandaag nog steeds op 56 jaar met pensioen kan gaan. Ze zegt dat ze zich hierin nog niet verdiept heeft maar dat dit deel zal uitmaken van haar gesprekken met de vakbonden en de staf. Er zijn bijvoorbeeld ook militairen die na hun pensioenleeftijd bij defensie blijven werken en hun ervaring delen met jongere collega’s. Het is natuurlijk een gevoelig dossier en het ligt momenteel niet op tafel, maar ze wil het daarover wel hebben zonder taboes. Zien zij bijvoorbeeld een mogelijkheid om een jaar of twee langer te werken? Zij wil daarom eerst overleggen, voor ze met een voorstel komt. Je mag ook niet onderschatten dat militairen een zwaar beroep hebben. Voor Dedonder is het geen nee, maar ook geen ja. Het zal voorwerp zijn van discussie.

Haar naam is Dedonder maar zij heeft geen Vlaamse roots. Ze vindt wel dat haar naam past bij haar temperament. Zij wordt niet snel boos, maar zij zorgt wel voor gedonder als het moet.

ellis.security heeft waardevolle partners

ellis.security ondersteunt